AARHUS
TECH

Bager og konditor

Ansøgningsfrist 22. november 2024 - skolestart: 13. januar 2025

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Smukt pyntede kager, surdejsbrød og lækre croissanter er den professionelle bagers synlige tegn på godt håndværk. Som bager og konditor mestrer du både moderne metoder og fagenes stolte håndværkstraditioner.

Ud over muligheden for at imponere og glæde andre mennesker med dine kreationer, giver bager- og konditorfagenes tidlige arbejdstimer dig også tidligt fri til at se dine venner og familie om eftermiddagen.

Du vælger speciale som detailbager eller håndværksbager eller som konditor. Læs mere om de to retninger.

 

Hvad lærer jeg? 

Du får viden og teknikker til at bage brød og fremstille velsmagende og indbydende kager og desserter. På uddannelsen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge indkøb til produktionen.

Udover selve bagningen bliver du undervist i, hvordan du planlægger arbejdet og sikrer kvalitet i dit bagværk.

 

Hvor kan jeg arbejde som bager og konditor?

Med uddannelsen får du mulighed for at arbejde i bagerier, bagerafdelinger eller konditorier og på brød- og kagefabrikker. Du kan også starte din egen virksomhed.

 

Hvad kan jeg forvente at tjene som nyuddannet fra bager- og konditoruddannelsen?

Børne- og Undervisningsministeriet udregner løbende den startløn, nyuddannede kan forvente at tjene i omegnen af. Se den her.

Den startløn, som ministeriet oplyser, er baseret på de seneste oplysninger fra Danmarks Statistik. Den er et gennemsnit af de seneste tre års indberetninger om, hvad nyuddannede fra bager- og konditoruddannelsen tjener, når de lige er kommet i arbejde. Fordi der er tale om et beregnet gennemsnit, kan den egentlige startløn godt være en anelse højere eller lavere, end det ministeriet oplyser.

 

Vælg bager- og konditoruddannelsen, hvis du har…

  • passion for fremstilling af kager og brød
  • lyst til at arbejde med planlægning og produktion
  • forståelse for samarbejde og kundeservice
  • et ønske om fritid om eftermiddagen
YouTube er deaktiveret.


Bager eller konditor - EUX (4 år og 6 mdr.)
Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.

Læs mere om EUX.

Lokation

Dollerupvej 4
8000 Aarhus C

Gymnasiale fag på EUX
På grundforløbet:
AARHUS TECH
Halmstadgade 6
8200 Aarhus N

Bor du langt væk?
plads på skolehjemmet

Varighed

3 år - 4 år og 6 mdr. 
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Du kan udelukkende tage grundforløbene på AARHUS TECH. Hovedforløbet skal du tage på en anden erhvervsskole, fx i Aalborg, Odense eller Holstebro. Det gælder, uanset om du tager uddannelsen som EUX eller ej.

Økonomi

Har du en læreplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både fra oplæringsvirksomheden og på skoleopholdene.

Er du i skoleoplæring, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en læreplads, kan du få SU på grundforløbene, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk

 

 

Specialisering under uddannelsen

Du kan specialisere dig enten som bager eller konditor. Alle starter med at gennemføre trin 1 bagværker. Efter trin 1 vælger du, om du vil være bager eller konditor.

Erhvervsuddannelsen

  • Bagværker - trin 1 (3 år)
    Giver dig kendskab til at fremstille traditionelle brødtyper. Du skal have fag som: køb, salg og kalkulation 1, varekendskab 1, flødeproduktion, kageproduktion og brødproduktion.
  • Detailbager eller håndværksbager - trin 1 og 2 (4 år og 6 mdr.)
    Giver dig kendskab til dej- og kageproduktion og brødfremstilling. Du skal have fag som: køb, salg og kalkulation 2, varekendskab 2, planlægning og produktion, iværksætteri, innovation og samarbejde, produktudvikling, produktion og service, rullede deje, dekoration og sensorik samt overbygning på brødproduktion og kageproduktion.
  • Konditor trin 1 og 2 (4 år og 6 mdr.)
    Giver dig kendskab til desserter, is og marcipan. Desuden lærer du at fremstille dekorationer og figurer, der kan pynte dine søde kreationer. Dessertproduktion, chokolatier, etage- og bryllupskager og piskede specialiteter er også på dit skema.

 

Hovedforløb

Du kan tage grundforløbene på AARHUS TECH. Men hovedforløbet skal du tage på en anden erhvervsskole i fx Aalborg, Odense eller Holstebro. 

Videreuddannelse

Som uddannet bager eller konditor har du adgang til forskellige erhvervsakademiuddannelser som fx procesteknolog eller serviceøkonom.

Se alle dine muligheder på ug.dk/adgangskortet.

Overgangskrav til hovedforløb - EUD

 

EUD-elever skal have bestået

  • naturfag E
  • certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
  • grundforløbsprøven.

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde din læreplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om oplæring.

Oplæring i udlandet

Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.

Læs om oplæring i udlandet.