AARHUS
TECH

Gastronom - kok eller smørrebrød og catering

Ansøgningsfrist 22. november 2024 - skolestart: 13. januar 2025

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Som gastronom eksperimenterer og skaber du med dine hænder, din fantasi og dit store kendskab til råvarerne. Skab smukke anretninger og tætpakkede smagsoplevelser, når du på ryggen at stolte traditioner finder dit eget udtryk.

Du vil ofte komme til at arbejde i et miljø, hvor der er gang i den i forhold til tempo og ambitioner. Derfor er holdånden stærk og respekten for hinanden høj.

Du vælger speciale som kok eller indenfor smørrebrød og catering. Læs mere om de to retninger.

 

Hvad lærer jeg? 

Viden om råvarer er basal i uddannelsen ligesom sundhed, ernæring og teknikker til at lave maden.
Du kommer også til at sætte menuer sammen og vælge drikkevarer, der passer til maden.

Hvis du har speciale i smørrebrød og catering, er der ekstra fokus på at planlægge indkøb, rydde af, vaske op og gøre rent i køkkenet efter strenge hygiejniske krav.

 

Hvor kan jeg arbejde som gastronom?

Du kan arbejde i køkkener, på caféer, restauranter og store arbejdspladser eller starte dit eget firma med takeaway-mad.

 

Hvad kan jeg forvente at tjene som nyuddannet gastronom?

Børne- og Undervisningsministeriet udregner løbende den startløn, nyuddannede kan forvente at tjene i omegnen af. Se den her.

Den startløn, som ministeriet oplyser, er baseret på de seneste oplysninger fra Danmarks Statistik. Den er et gennemsnit af de seneste tre års indberetninger om, hvad nyuddannede gastronomer tjener, når de lige er kommet i arbejde. Fordi der er tale om et beregnet gennemsnit, kan den egentlige startløn godt være en anelse højere eller lavere, end det ministeriet oplyser.

 

Vælg gastronomuddannelsen, hvis du har…

  • et passioneret forhold til at eksperimentere og lave mad
  • blik for at anrette smukt og glæde andre med madoplevelser
  • lyst til skiftende arbejdstider og aftenarbejde
  • overskud til at arbejde under pres
  • holdånd og slapper af i formelle rammer
YouTube er deaktiveret.

Gastronom, kok - EUX (4 år og 9 mdr.)
Gastronom, smørrebrød og catering - EUX (4 år og 2 mdr.)
Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.

Læs mere om EUX.

Lokation

Dollerupvej 4
8000 Aarhus C

Bor du langt væk?
plads på skolehjemmet

Gymnasiale fag på EUX
På grundforløbet:
AARHUS TECH
Halmstadgade 6
8200 Aarhus N

På hovedforløbet:
AARHUS GYMNASIUM, Viby
Hasselager Allé 10
8260 Viby J

Varighed

2 år og 6 mdr. - 4 år og 3 mdr. 
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Med EUX 4 år og 2 mdr. - 4 år og 9 mdr.
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Økonomi

Har du en læreplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i oplæring og på skoleopholdene.

Er du i skoleoplæring, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en læreplads, kan du på grundforløbene få SU, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk

Fag

Blandt de obligatoriske fag er ernæring og sundhed 1, grundtilberedning og køkkenproduktion 1, gæstebetjening og kommunikation, produktionshygiejne, salg og marketing, arbejdsmiljø, dansk/fransk menu-lære, fagrettet engelsk og gastronomisk innovation.

 

Specialisering under uddannelsen

På uddannelsen har du mulighed for at specialisere dig

Erhvervsuddannelsen

  • Gastronomassistent - trin 1 (2 år og 6 måneder)
    Derefter vælger du specialet kok eller smørrebrød/catering.
  • Smørrebrød og catering - trin 1 og 2 (3 år og 6 måneder)
    Ønsker du en maduddannelse, hvor du er med i alle processer i køkkenet? Så har du som gastronom med specialet smørrebrød og catering mulighed for at udfolde dine evner i en kantine, en café eller måske på sigt i din helt egen catering-virksomhed.
    Du vil være med i hele forløbet; både i fremstilling og salg af madretterne. Alt lige fra menuplanlægning, indkøb, tilberedning, kundeservice og oprydning.
    Du tilbereder og anretter kolde, lune og varme retter, og det kan både være til buffet, anretninger eller helt klassisk smørrebrød. I uddannelsen er der fokus på kvalitet, sundhed, bæredygtighed samt kundeservice.
  • Kok - trin 1 og 2 (4 år og 3 måneder)
    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

EUX-uddannelsen

  • Gastronom, smørrebrød og catering - EUX - 4 år og 2 måneder
  • Gastronom, kok - EUX - 4 år og 9 måneder

 

Videreuddannelse

Du kan uddanne dig videre til procesteknolog, serviceøkonom, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Se alle dine muligheder på ug.dk/adgangskortet for EUD og EUX.

Overgangskrav til hovedforløb - EUD

Eleven skal have bestået

  • naturfag E, dansk E
  • certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse 
  • grundforløbsprøven

Overgangskrav til hovedforløb - EUX

  • dansk C, engelsk C, samfundsfag C *)
  • matematik C, kemi C, fysik C
  • certifikat i almen levnedsmiddelhygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
  • grundforløbsprøven

*) Gennemføres på grundforløb 1. Du kan også tage fagene på VUC.

 

Muligheder for oplæring

Du er selv ansvarlig for at finde din læreplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om oplæring.

Oplæring i udlandet
Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.