AARHUS
TECH

Tjener


Næste skolestart: 5. august 2024

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Som tjener skaber du de gode rammer for restaurantens gæster. Du er værten, der siger goddag, fortæller om menukortet og til sidst serverer maden og vinen.

Undervejs følger du med i, hvilke retter kokken laver i køkkenet, og du holder styr på, hvornår maden skal serveres. Altid med et smil på læben.

 

Hvad lærer jeg? 

Uddannelsen til tjener giver dig en grundlæggende viden om gastronomi og servicering. Du lærer at dække et smukt bord, modtage gæster og servere mad og drikke korrekt. Derudover får du undervisning i at flambere, dekantere vin, mixe drinks og at tranchere kød og fisk.

Hvis du afslutter som konference- og selskabstjener lærer du at betjene små og store selskaber - herunder at koordinere serveringer, sange og taler.

Med specialet tjener udbygges undervisningen om gastronomi, og du lærer at rådgive de spisende gæster, ligesom du bliver klog på engelske og franske fagudtryk.

 

Hvor kan jeg arbejde som tjener?

Tjenere kan få job i restauranter, caféer og på kroer, til større konferencer og fester.

 

Hvad kan jeg forvente at tjene som nyuddannet tjener?

Børne- og Undervisningsministeriet udregner løbende den startløn, nyuddannede kan forvente at tjene i omegnen af. Se den her.

Den startløn, som ministeriet oplyser, er baseret på de seneste oplysninger fra Danmarks Statistik. Den er et gennemsnit af de seneste tre års indberetninger om, hvad nyuddannede tjenere tjener, når de lige er kommet i arbejde. Fordi der er tale om et beregnet gennemsnit, kan den egentlige startløn godt være en anelse højere eller lavere, end det ministeriet oplyser.

 

Vælg tjeneruddannelsen, hvis du har…

  • gode service-gener og evner for værtsrollen
  • overblik, situationsfornemmelse og er god til at aflæse mennesker
  • lyst til skiftende arbejdstider, aften og weekender
YouTube er deaktiveret.

Lokation

Dollerupvej 4
8000 Aarhus C

Varighed

2 år og 2 mdr. - 3 år og 10 mdr. 
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Du kan tage grundforløbene på AARHUS TECH. Hovedforløbet skal du tage på en anden erhvervsskole, fx i Silkeborg eller Viborg. 

Økonomi

Har du en læreplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i oplæring og på skoleopholdene.

Er du i skoleoplæring, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en læreplads, kan du på grundforløbene få SU, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk

Fag

Blandt dine obligatoriske fag er salg og marketing, branchelære, gastronomi, menulære, gæstepsykologi, værtskab og helhedsforståelse, arbejdsmiljø , konference- og selskabsservering, praktisk tjenerarbejde, fransk fagsprog og raffineret tilberedning ved bordet.

 

Specialisering under uddannelsen

Alle specialer starter på andre skoler

På uddannelsen har du mulighed for at specialisere dig

Erhvervsuddannelsen

  • Konference- og selskabstjener - trin 1 (2 år og 2 måneder)
    Her får du kendskab til at modtage bestillinger og servere ved selskaber.
  • Tjener - trin 1 og 2 (3 år og 10 måneder)
    Du får yderligere kendskab til gastronomi, og du lærer at rådgive gæsterne.

 

Hovedforløb

Du kan tage grundforløbene på AARHUS TECH. Hovedforløbet skal du tage på en anden erhvervsskole, fx i Silkeborg eller Viborg. 

 

Videreuddannelse

Med en videreuddannelse kan du blive serviceøkonom eller serviceøkonom med speciale i hotelledelse. Du kan også tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Se alle dine muligheder på ug.dk/adgangskortet.

Overgangskrav til hovedforløb - EUD

EUD-elever skal have bestået

  • dansk E, naturfag E
  • certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
  • grundforløbsprøven

 

Læreplads

Du er selv ansvarlig for at finde din læreplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om oplæring.

Muligheder for oplæring

Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.

Læs om oplæring i udlandet.