AARHUS
TECH

Valgfag på FUTURE10

På FUTURE10 får du enestående muligheder for at præge din skolegang og dyrke dine interesser gennem valgfag. Nogle af valgfagene, fx fysik/kemi og idræt, kender du allerede fra grundskolen. Andre er særlige fag, som du kun finder på FUTURE10.

Du vælger to valgfag hvert halve år, med mindre du vælger fysik/kemi eller fortsættersprog, da disse er eksamensfag og strækker sig over hele året. Et valgfag oprettes altid, når tilstrækkeligt mange elever har valgt det.

Se alle valgfagene hér, og bliv klogere på, hvad de indebærer.

Craft

I valgfaget craft prøver du kræfter med gammeldags håndværk. Du får grundlæggende viden om materialer, og du lærer at bruge redskaber og værktøjer til fx metal- og træarbejde.

Faget craft fokuserer på at udvikle dine færdigheder inden for traditionelle håndværk, herunder smedning, snitning og øksearbejde. Undervisningen tager udgangspunkt i, at det, du laver, skal blive et kvalitetsprodukt. Derfor lærer vi dig at arbejde nøje og bevidst med materialerne for at opnå de bedste resultater.

Gennem praktiske opgaver og projekter giver vi dig mulighed for at anvende dine færdigheder og forfine dine teknikker. Vælger du craft, vil du opleve glæden ved at skabe noget med dine egne hænder og samtidigt lære om den traditionelle håndværksmæssige kulturarv.

Vildt kreativ

I faget vildt kreativ arbejder du med design, arkitektur, billedkunst og miksede håndværk. Du fordyber dig måske i kreativ anvendelse af genbrugsmaterialer, i at lave et sleeve til din bærbar computer eller måske din helt egen rollespilsdragt.

Vi kommer vidt omkring; du kan fx arbejde med træ, læder, ler, møbler, tegning, og vi gør dig klogere på materialers egenskaber, designhistorie og fremtidens designs. Og skal vi se ind i fremtiden, er vi nødt til også at se på bæredygtige materialer, genbrug og upcycling.

Faget vildt kreativ er for dig, der interesser sig for at nørkle, designe, tegne, skabe og har lyst til at udfordre eller opdage din kreative side.

Video-foto

I video-foto bliver du klædt på til at optage og redigere videoer og fotos, så du kan fortælle dine historier, som du ønsker det.

Du bliver dygtig til at knipse de rigtige billeder på det rigtige tidspunkt, og så lærer du at klippe og redigere i dit materiale. Uanset om du er begynder, amatør eller ekspert, er der plads til dig. Vi er et hold, som hjælper hinanden med at opleve og formidle verden gennem historier, der af frembragt af smukke videoer og knivskarpe fotos.

God tid

I valgfaget god tid er der fokus på at opnå følelsen af velvære, ro og balance i dagligdagen. Telefonen bliver lagt væk, og vi bruger tiden på at være til stede.

Du vil fx udføre forskellige mindfulness-øvelser, der hjælper dig med at opleve øjeblikket og fokusere på dit åndedræt. Du bliver også introduceret til filosofiske og psykologiske teorier om lykke og tilfredshed. I fællesskab laver vi aktiviteter med henblik på flow og afslapning, fx stearindryp, land art og strikning.

Valgfaget gør dig klogere på dig selv, på andre og hvordan du træffer gode valg for din tilværelse.

Ildsjæl

I ildsjæl får du værktøjerne, der gør dig i stand til at gøre en meningsfuld forskel for andre og bidrage aktivt til udviklingen af lokalsamfundet og foreningslivet. Du lærer om event management og får praktisk erfaring med at planlægge og gennemføre events, der gør en positiv forskel i samfundet. Du oplever glæden og tilfredsstillelsen, der følger med at være en drivkraft bag begivenheder og samtidig lærer du, hvordan du skaber positive effekter i samfundet omkring dig.

Vi møder forskellige ildsjæle, som brænder for at gøre en forskel på lige netop deres område inden for foreningsliv og iværksætteri, og vi lader os inspirere af deres tilgange.

Dette fag er perfekt for dig, som er passioneret og ønsker at gøre en forskel for mennesker og samfund.

Kulturfag

I kulturfag præsenteres du for kulturer på tværs af tid og rum. Vi klæder dig på til at kunne deltage aktivt i de store politiske debatter, og du får øjnene op for din egen rolle og betydning som et handlende menneske i samfundet.

Vi arbejder med elementer fra samfundsfag, religion og historie. Du vil blive præsenteret for store sociologiske tænkere, få styrket din historiske bevidsthed og du får redskaber til at forstå din egen og andre, anderledes kulturer. Det sker alt sammen gennem arbejde med tekster, diskussioner, oplæg, gruppearbejde og præsentationer af projekter. De allervigtigste redskaber i kulturfag er imidlertid nysgerrighed, åbenhed og vilje til at lære om de mennesker og samfund, der omgiver os.

Fortsættersprog

Har du haft tysk eller fransk i 7., 8. og 9. klasse, og ønsker du at skærpe dine sproglige evner yderligere, skal du vælge fortsættersprog. Fortsættersprog afsluttes med mundtlige og skriftlige prøver.

Fysik/kemi

Har du har haft fysik/kemi i 7., 8. og 9. klasse, og vil du gerne dykke dybere ned i naturvidenskabens utrolige verden, skal du vælge at fortsætte med faget på FUTURE10.

Epic lifeskills

I valgfaget epic lifeskills bliver du klædt endnu bedre på til voksenlivet. Her lærer du det, mange tit ærgrer sig over, de ikke fik med hjemmefra. Det er alt fra at sætte hylder op, reparere iPhones, lægge budgetter og til at lave den vildeste scoremiddag, så du er sikker på at imponere din kommende partner (og dine forældre). Faget vil også fokusere på udvikling af værdifulde livsfærdigheder såsom kommunikation, samarbejdsevner og problemløsning.

Vi kommer vidt omkring i flere emner og fag, hvorfra vi tager de vigtigste ting med videre. Når året er omme, er din ”lifeskills-rygsæk” fyldt med anvendelig viden og praktiske færdigheder, der vil hjælpe dig i dit daglige liv.

Idræt

I idræt udvikler du dine fysiske og mentale kompetencer gennem en bred vifte af sportsgrene. Du får mulighed for at prøve kræfter med forskellige typer af fysisk udfoldelse både ude og inde. Det kunne være boldspil, boksning eller cirkeltræning samt andre, alternative idrætsformer som fx parkour og breakdance. Vi kommer også ind på teori om træning, kost og vaner.

Idræt giver dig glæden ved bevægelse og motion samt udvikler dine fysiske og mentale evner.