AARHUS
TECH

Bager eller konditor

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Smukt pyntede kager, surdejsbrød og lækre croissanter er den professionelle bagers synlige tegn på godt håndværk. Som bager og konditor mestrer du både moderne metoder og fagenes stolte håndværkstraditioner.

Du vælger speciale som detailbager eller håndværksbager eller som konditor. Læs mere om de to retninger.

 

Hvad lærer jeg? 

Du får viden og teknikker til at bage brød og fremstille velsmagende og indbydende kager og desserter. På uddannelsen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge indkøb til produktionen.

Udover selve bagningen bliver du undervist i, hvordan du planlægger arbejdet og sikrer kvalitet i dit bagværk.

 

Hvor kan jeg arbejde som bager og konditor?

Med uddannelsen får du mulighed for at arbejde i bagerier, bagerafdelinger eller konditorier og på brød- og kagefabrikker. Du kan også starte din egen virksomhed.

 

Vælg bager- og konditoruddannelsen, hvis du har…

  • passion for fremstilling af kager og brød
  • lyst til at arbejde med planlægning og produktion
  • forståelse for samarbejde og kundeservice


Bager eller konditor - EUX (4 år og 6 mdr.)
Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.

Læs mere om EUX.

Lokation

Dollerupvej 4
8000 Aarhus C

Gymnasiale fag på EUX
AARHUS GYMNASIUM, Tilst
Kileparken 25
8381 Tilst

Varighed

3 år - 4 år og 6 mdr. 
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Med EUX: 4 år og 6 mdr.
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Du kan tage grundforløbene på AARHUS TECH. Men både på EUX og EUD skal du tage hovedforløbet på en anden erhvervsskole i fx Aalborg, Odense eller Holstebro. 

Økonomi

Har du en praktikplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdene.

Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en praktikplads, kan du få SU på grundforløbene, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk

 

 

Specialisering under uddannelsen

Du kan specialisere dig enten som bager eller konditor. Alle starter med at gennemføre trin 1 bagværker. Efter trin 1 vælger du, om du vil være bager eller konditor.

Erhvervsuddannelsen

  • Bagværker - trin 1 (3 år)
    Giver dig kendskab til at fremstille traditionelle brødtyper. Du skal have fag som: køb, salg og kalkulation 1, varekendskab 1, flødeproduktion, kageproduktion og brødproduktion.
  • Detailbager eller håndværksbager - trin 1 og 2 (4 år og 6 mdr.)
    Giver dig kendskab til dej- og kageproduktion og brødfremstilling. Du skal have fag som: køb, salg og kalkulation 2, varekendskab 2, planlægning og produktion, iværksætteri, innovation og samarbejde, produktudvikling, produktion og service, rullede deje, dekoration og sensorik samt overbygning på brødproduktion og kageproduktion.
  • Konditor trin 1 og 2 (4 år og 6 mdr.)
    Giver dig kendskab til desserter, is og marcipan. Desuden lærer du at fremstille dekorationer og figurer, der kan pynte dine søde kreationer. Dessertproduktion, chokolatier, etage- og bryllupskager og piskede specialiteter er også på dit skema.

EUX-uddannelsen

  • EUX-bager  (4 år og 6 mdr.)
  • EUX konditor (4 år og 6 mdr. 

 

Hovedforløb

Du kan tage grundforløbene på AARHUS TECH. Men hovedforløbet skal du tage på en anden erhvervsskole i fx Aalborg, Odense eller Holstebro. 

Videreuddannelse

Som uddannet bager eller konditor har du adgang til forskellige erhvervsakademiuddannelser som fx procesteknolog eller serviceøkonom.

Se alle dine muligheder på ug.dk/adgangskortet for EUD og EUX.

Overgangskrav til hovedforløb - EUD

 

EUD-elever skal have bestået

  • naturfag E
  • certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
  • grundforløbsprøven.

Overgangskrav til hovedforløb EUX

 

  • dansk C, engelsk C, samfundsfag C *)
  • matematik C, kemi C, fysik C
  • certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
  • grundforløbsprøven.

*) Gennemføres på grundforløb 1. Du kan også tage disse fag på VUC.

Praktikmuligheder

 

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om praktik

Praktik i udlandet
Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.