AARHUS
TECH

Gastronom

Uddannelsen har følgende specialer. Vælg mellem

Gastronomassistent

Gastronom, kok

Gastronom, smørrebrød og catering

EUX - Gastronom, kok

EUX - Gastronom, smørrebrød og catering

 

 

Hvad kommer jeg til at arbejde med?

Spændende, smagfuld og smukt anrettet mad er gastronomens område.

Du vælger speciale som kok eller indenfor smørrebrød og catering.

 

Hvad lærer jeg? 

Viden om råvarer er basal i uddannelsen ligesom sundhed, ernæring og teknikker til at lave maden.
Du kommer også til at sætte menuer sammen og vælge drikkevarer, der passer til maden.

Hvis du har speciale i smørrebrød og catering, er der ekstra fokus på at planlægge indkøb, rydde af, vaske op og gøre rent i køkkenet efter strenge hygiejniske krav.

 

Hvor kan jeg arbejde som gastronom?

Du kan arbejde i køkkener, på caféer, restauranter og store arbejdspladser eller starte dit eget firma med takeaway-mad.

 

Vælg gastronomuddannelsen, hvis du har…

  • et passioneret forhold til at lave mad
  • blik for at anrette maden smukt
  • lyst til skiftende arbejdstider og aftenarbejde
  • overskud til at arbejde under pres

EUX - Gastronom, kok
EUX - Gastronom, smørrebrød og catering

 

Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.

Læs mere om EUX.

Lokation

Dollerupvej 4
Aarhus C

Varighed

2 år og 6 måneder - 4 år og 3 måneder
(inkl. grundforløb 1 og 2)

Med EUX 4 år og 2 måneder - 4 år og 9 måneder
(inkl. grundforløb 1 og 2)

EUX

Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.

Læs mere om EUX

Fag

Blandt de obligatoriske fag er ernæring og sundhed 1, grundtilberedning og køkkenproduktion 1, gæstebetjening og kommunikation, produktionshygiejne, salg og marketing, arbejdsmiljø, dansk/fransk menu-lære, fagrettet engelsk og gastronomisk innovation.

 

Specialisering under uddannelsen

På uddannelsen har du mulighed for at specialisere dig

Erhvervsuddannelsen

  • Gastronomassistent - trin 1 (2 år og 6 måneder)
    Derefter vælger du specialet kok eller smørrebrød/catering.
  • Smørrebrød og catering - trin 1 og 2 (3 år og 6 måneder)
    Arbejder du med catering og smørrebrød, er du ansat i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Du planlægger, køber ind og tilbereder kolde, lune og varme retter og desuden smørrebrød, salater, tærter og desserter. Du står også for receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost. Afrydning og rengøring indgår i det daglige arbejde.
  • Kok - trin 1 og 2 (4 år og 3 måneder)
    Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.

EUX-uddannelsen

  • Gastronom, smørrebrød og catering - EUX - 4 år og 2 måneder
  • Gastronom, kok - EUX - 4 år og 9 måneder

 

Videreuddannelse

Du kan uddanne dig videre til procesteknolog, serviceøkonom, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Læs mere på ug.dk

Overgangskrav

For at komme videre fra grundforløb 2 til hovedforløbet skal du have gennemført og bestået naturfag E, dansk E og grundforløbsprøven, som er praktisk og teoretisk.

Du skal også have opnået disse certifikater: førstehjælp og elementær brandbekæmpelse og desuden have kompetencer svarende til certifikatuddannelsen i fødevarehygiejne. 

For EUX-elever gælder særlige krav.

Praktikmuligheder

Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om praktik

Praktik i udlandet
Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.

Økonomi

Har du en praktikplads under grundforløbet, får du løn allerede her. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdene.

Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.

Har du ikke en praktikplads, kan du få SU på grundforløbene. Dette gælder, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk