Hvad kommer jeg til at arbejde med?
Som gastronom skaber du med dine hænder, din fantasi og dit store kendskab til råvarerne. Skab smukke anretninger og tætpakkede smagsoplevelser, når du på rygge at stolte traditioner finder dit eget udtryk.
Du vælger speciale som kok eller indenfor smørrebrød og catering. Læs mere om de to retninger.
Hvad lærer jeg?
Viden om råvarer er basal i uddannelsen ligesom sundhed, ernæring og teknikker til at lave maden.
Du kommer også til at sætte menuer sammen og vælge drikkevarer, der passer til maden.
Hvis du har speciale i smørrebrød og catering, er der ekstra fokus på at planlægge indkøb, rydde af, vaske op og gøre rent i køkkenet efter strenge hygiejniske krav.
Hvor kan jeg arbejde som gastronom?
Du kan arbejde i køkkener, på caféer, restauranter og store arbejdspladser eller starte dit eget firma med takeaway-mad.
Vælg gastronomuddannelsen, hvis du har…
- et passioneret forhold til at lave mad
- blik for at anrette maden smukt
- lyst til skiftende arbejdstider og aftenarbejde
- overskud til at arbejde under pres
Gastronom, kok - EUX (4 år og 9 mdr.)
Gastronom, smørrebrød og catering - EUX (4 år og 2 mdr.)
Du kan også tage uddannelsen som en EUX. Det betyder, at du både får et svendebrev og en studentereksamen, som giver adgang til videregående uddannelser.
Læs mere om EUX.
Lokation
Dollerupvej 4
8000 Aarhus C
Gymnasiale fag på EUX
AARHUS GYMNASIUM, Tilst
Kileparken 25
8381 Tilst
Varighed
2 år og 6 mdr. - 4 år og 3 mdr.
(inkl. grundforløb 1 og 2)
Med EUX 4 år og 2 mdr. - 4 år og 9 mdr.
(inkl. grundforløb 1 og 2)
Økonomi
Har du en praktikplads allerede på grundforløbet, får du løn. Lønnen vil stige løbende gennem din uddannelse, og du får udbetalt løn både i praktikken og på skoleopholdene.
Er du i skolepraktik, vil du også få løn, dog på en lavere sats.
Har du ikke en praktikplads, kan du få SU på grundforløbene. Dette gælder, hvis du er over 18 år. Se mere på su.dk
Fag
Blandt de obligatoriske fag er ernæring og sundhed 1, grundtilberedning og køkkenproduktion 1, gæstebetjening og kommunikation, produktionshygiejne, salg og marketing, arbejdsmiljø, dansk/fransk menu-lære, fagrettet engelsk og gastronomisk innovation.
Specialisering under uddannelsen
På uddannelsen har du mulighed for at specialisere dig
Erhvervsuddannelsen
- Gastronomassistent - trin 1 (2 år og 6 måneder)
Derefter vælger du specialet kok eller smørrebrød/catering. - Smørrebrød og catering - trin 1 og 2 (3 år og 6 måneder)
Arbejder du med catering og smørrebrød, er du ansat i kantiner, cafeterier, grill- og burgerbarer samt bistroer. Du planlægger, køber ind og tilbereder kolde, lune og varme retter og desuden smørrebrød, salater, tærter og desserter. Du står også for receptionsbuffeter med fx pindemadder, frugt og ost. Afrydning og rengøring indgår i det daglige arbejde. - Kok - trin 1 og 2 (4 år og 3 måneder)
Kokken er køkkenets eller køkkenafdelingens centrum. Som kok skal du sammensætte menuer, planlægge indkøb, klargøre og tilberede de forskellige råvarer. Grøntsager, kød, fisk og frugt indkøber og kontrollerer du. Råvarerne skal renses og tilskæres. De skal oftest enten koges eller steges for til sidst at blive anrettet delikat på fade eller tallerkener.
EUX-uddannelsen
- Gastronom, smørrebrød og catering - EUX - 4 år og 2 måneder
- Gastronom, kok - EUX - 4 år og 9 måneder
Videreuddannelse
Du kan uddanne dig videre til procesteknolog, serviceøkonom, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Se alle dine muligheder på ug.dk/adgangskortet for EUD og EUX.
Adgangskrav
Læs mere om, hvilke adgangskrav du skal opfylde for at blive optaget på en erhvervsuddannelse.
Ansøg nu
Se, hvordan du ansøger om optagelse, og hvornår der er skolestart
Uddannelsens opbygning
Læs mere om, hvordan en erhvervsuddannelse er opbygget af grundforløb, skole- og praktikperioder.
Overgangskrav til hovedforløb - EUD
Eleven skal have bestået
- naturfag E, dansk E
- certifikat i almen fødevarehygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
- grundforløbsprøven
Overgangskrav til hovedforløb - EUX
- dansk C, engelsk C, samfundsfag C *)
- matematik C, kemi C, fysik C
- certifikat i almen levnedsmiddelhygiejne, førstehjælp og elementær brandbekæmpelse
- grundforløbsprøven
*) Gennemføres på grundforløb 1. Du kan også tage fagene på VUC.
Praktikmuligheder
Du er selv ansvarlig for at finde din praktikplads, men skolens vejledere og virksomhedskonsulenter hjælper dig gerne med gode råd. Læs mere om praktik
Praktik i udlandet
Et ophold i udlandet giver dig en oplevelse for livet: Du lærer sprog, møder nye mennesker og oplever en anden kultur. Kort sagt får du spændende udfordringer både på det personlige og på det faglige plan.

UD I VERDEN
I vores globaliserede verden skal man kunne mere som faglært. Udover at være dygtig til sit håndværk bliver det også vigtigere at kunne tale forskellige sprog og forstå andre landes kulturer. Kan man det, har man muligheden for at gøre hele verden til sin arbejdsplads.
Hvis du har lyst til at rejse ud, blive bedre til sprog og få en international oplevelse, har du flere forskellige muligheder på AARHUS TECH. Du kan tage hele eller dele af din praktik i udlandet – men du har også mulighed for at tage en del af dit skoleforløb i et andet land.

Her får du vejledning
Få vejledning om AARHUS TECH's uddannelser i vores vejledningscenter.
OBS: Er du allerede elev på skolen? Så spørg din kontaktlærer eller gennemførselsvejlederen.
Spørgsmål om SU: su-eud@aarhustech.dk
Telefontid: Hverdage kl. 8.30-15.30
Telefon: 8937 3555

Mød os
Deltag i vores online informationsmøder, chat med vores elever eller få en rundvisning, som overholder covid-19 retningslinjerne.
På rundvisningen har du mulighed for at se faciliteterne, mærke stemningen og tale med en vejleder.
Klik ind og se alle arrangementer.
Har du fundet drømmeuddannelsen?
Klik her og se, hvordan du gør søger ind.